Musiken: En kungsväg till vårt innersta

Det finns inget som påverkar både kropp och sinne så mycket som musik. Den kan både lugna ner oss och beröra oss djupt. Den har en förmåga att bryta ner sociala, emotionella, språkliga och kulturella barriärer och ena en värld av människor som är olika på alla andra sätt. Gamla älskade låtar får oss att minnas livshändelser, glädjestunder och sorgedagar, och det finns melodier som kan framkalla känslor av ilska, sorg, längtan och lycka. Musik används inom alla sammanhang för att röra hjärtan och motivera till handling.

Det internationella språketmciro

Hur reagerar du när du hör din favoritmusik? Den kan utlösa rysningar, ilningar, kalla kårar, man kan få gåshud av den och man kan bli rörd till tårar. Reaktionen kan ibland stegras till transcendens – upplevelser som går utöver det normala. Dessutom kan det hända att när du gjort till vana att lyssna på ett särskilt stycke under glädjestunderna i ditt liv, kommer musikstycket att göra dig glad även under andra stunder. Detta fenomen kallas betingning, och det står för många av de känslor som musiken väcker hos oss i vardagen. Hörseln kommer nämligen efter lukten som det sinnet som väcker flest minnen hos oss.

Musikjuridik

Du som inte bara gillar att lyssna på musik utan arbetar inom denna industri har säkert valt denna karriär just därför att den låter dig göra det du älskar mest. Men det finns en annan sida till denna historia: alla de avtal som måste granskas och upprättas för att du ska kunna tjäna ditt levebröd på det du gör. Det är viktigt att du och dina medarbetare vet vad det avtal innebär som ni ska skriva under – när detta väl är gjort kan de få stora ekonomiska konsekvenser om man försöker förändra avtalet. Därför finns Adacta-Law, en advokatbyrå till vilken du kan vända dig för att få vägledning i vad som gäller juridiska avtal med:

  • Skivbolag
  • Musikförlag
  • Managers
  • Agenter
  • Arrangörer

För hjälp av specialkvalificerade advokater inom allt som gäller musikbranschen, kan du vända dig till Adacta Advokatbyrå på deras hemsida www.adacta-law.se. Du ska inte behöva lägga all din tid och energi på juridiska problem. Låt Adacta hantera dessa, och fokusera på det du gör bäst: skapa musik!